Scrollen is zinvol - ΩJr. Software Articles and Products

This information lives on a web page hosted at the following web address: 'https://omegajunior.globat.com/code/'.

Hoe gaan de anti-scrollfanaten om met lange documenten en webpagina's? Zien zij ooit folders met veel bestanden? Gebruiken zij hun computers? Voors en tegens voor scrollen.

A.E.Veltstra
2002-11-20

Mijn baas heeft een hekel aan scrollen. Mijn collega heeft een hekel aan scrollen. Een bevriende webdesigner heeft een hekel aan scrollen. Het gaat over gescroll in een webpagina. De tekst van een webpagina is te lang voor het venster. Gevolg: scrollbalk.

Dit komt regelmatig voor in pagina's met frames, en pagina's waar de bovenkant versierd is met grote afbeeldingen. Je ziet het op pagina's met kommentaar, in weblogs, op nieuwspagina's en in product- en andere technische beschrijvingen. Hoe zouden mijn baas, mijn collega en die webdesigner omgaan met dergelijke sites? Zouden ze scrollen of de sites gewoon niet gebruiken?

Deze mensen gebruiken computers. Aannemende dat de meeste van hen het Windows stuursysteem gebruiken, vraag ik me af of zij ooit in de System32-folder hebben gekeken. Er staan zo veel bestanden in die folder dat de gebruiker wel moet scrollen. De standaardweergave van folders veroorzaakt notabene een horizontale scroll, de meest verafschuwde scrollvorm.

Diegenen onder ons die met een Apple mogen werken, kunnen een kijkje nemen in de Voorkeuren- (Preferences) folder in de systeemmap. Ook daar staan veel bestanden. Scrollen is noodzakelijk.

Hoe gaan de anti-scrollfanaten daarmee om? Zien zij die folders ooit? Gebruiken zij hun computers?

Hoe werken deze mensen met langere documenten in bijvoorbeeld MS Word? Daar moet je toch ook scrollen? Of lezen deze mensen niets?


De scrollloze wereld


Diezelfde mensen, die op hun computer wel zullen scrollen als ze bijvoorbeeld met tekstdocumenten bezig zijn, menen dat er op het internet niet gescrolld hoeft te worden. Zij menen, dat de internetontwikkelaars in staat zijn, om artikelen te creƫren die automatisch herkennen hoe groot elk mogelijk beeldscherm is, hoe groot elk mogelijk browservenster, en wat de resolutie van de monitor is. Die artikelen zijn dan ook nog in staat automatisch te herpagineren, zodat er telkens slechts die hoeveelheid tekst getoond wordt die in dat venster past. Alle vervolgtekst wordt automatisch in een volgende pagina geplaatst, met natuurlijk een bladerknop om die pagina te bereiken.

Of menen die mensen misschien dat het internet zich moet gedragen als een televisie, waar al het beeld netjes (ahum) op het scherm past? Zo van: het ziet eruit als een televisie, dus moet het zich gedragen als een televisie? Er zullen best websites zijn die in die gedachte passen en dezelfde doelgroep aanspreken als MTV. Dan gaan we voor het gemak voorbij aan al die websites die informatie bieden.

Leuk en aardig, maar automatisch herpagineren kan niet.

Ten eerste raakt de bezoeker de weg kwijt. In het ene venster past meer tekst dan in het andere. De tekst moet dus opnieuw gepagineerd worden. Als dezelfde bezoeker zijn venster hergroot, wordt de tekst automatisch herpagineerd, en raakt de bezoeker tekst kwijt. De tekst verschijnt telkens op een andere pagina. Het aanknopingspunt dat een boek heeft (dat ene hoofdstuk begint op die ene pagina) gaat daarmee verloren.

Ten tweede is niet iedereen ervan gecharmeerd te moeten bladeren. Net als dat er mensen zijn die niet willen scrollen, zijn er ook mensen die liefst alle tekst op een pagina hebben. Dat is ook het makkelijkst voor de printer.

Qua techniek is er de mogelijkheid om Macromedia Flash te gebruiken, en daarmee ervoor te zorgen dat het document zich automatisch aanpast aan de grootte van het browservenster. Tekst kan automatisch van grootte worden veranderd en worden verplaatst. Afbeeldingen kunnen hergroot worden. Dat werkt best goed, maar het spreekt voor zich dat het alleen zin heeft bij documenten met weinig inhoud. Bovendien is Flash een plug-in, wat de toegankelijkheid van het document vermindert.



Anti-scroll


Nu ken ik enkele argumenten die tegen het scrollen gebezigd worden, en sommige daarvan houden nog steek ook. Een voorbeeld:

"Die frames, met hun eindeloze menu's aan de linkerkant, en als je het menu wilt scrollen doe je dat automatisch met de scrollbalk aan de rechterkant maar die is voor het artikel en niet voor het menu, dus heb je de verkeerde scrollbalk te pakken."
Klopt. Er zijn ook mensen die hun computer uitschakelen met de knop onder het beeldscherm. (Voor kenners: ik gebruik een iMac.)

"Vooral die pagina's van mensen die geen maat weten te houden, waar je eindeloos moet scrollen voor je iets interessants tegenkomt, dat is helemaal hopeloos."
Helemaal mee eens. Maar dat er mensen zijn die niet weten hoe een website opgebouwd kan worden, betekent niet dat er met het scrollsysteem zelf iets mis is. Die webmaster die geen maat weet te houden, snapt niet wat het betekent om een boodschap over te brengen. Hij maakt zijn website onbruikbaar, en het eindeloze gescroll is daar een symptoom van, niet de oorzaak. Een beetje pagineren kan in de meeste sites helemaal geen kwaad.

"En dan heb je van die sites, die zoveel frames gebruiken, dat de tekst van de boodschap in een heel klein venstertje terecht komt, en als je dan je browservenster verkleint, dan moet je dat hele kleine beetje tekst nog scrollen ook."
Typisch voorbeeld van fout pagina-ontwerp. Nogmaals: scrollen is het symptoom, niet de oorzaak. De pagina-ontwerper had oogkleppen op en dacht dat elke bezoeker een 21-inch beeldscherm heeft. Het tegenovergestelde komt ook voor: een site waarbij loze ruimte wordt beschouwd als luxe. Het tekstdeel is precies 200 pixels breed, ook als je een 25-inch monitor gebruikt.



Voor scrollen


Elk venster is anders. Elk beeldscherm is anders. Mijn webpagina moet daarmee rekening houden. Het moet de inhoud zodanig tonen dat elk beeldscherm er mee om kan gaan. Als ik de webpagina op een andere wijze zou opbouwen (bijvoorbeeld door een grootte van 800x600 pixels te eisen) sluit ik bezoekers uit van mijn doelgroep. Mijn webpagina moet de mogelijkheid hebben tekst en afbeeldingen te herplaatsen binnen de grenzen van het venster. Dat lukt niet altijd, omdat mijn artikelen meestal groter zijn dan een gemaximaliseerd browservenster. Dus: scrollen of pagineren.

Nu kun je tot in het oneindige pagineren, en als je veel reclame op dezelfde pagina toont, is dat zelfs aan te raden (want je kan op elke pagina andere reclame tonen, dat levert lekker veel geld op). Natuurlijk moet het artikel dan wel interessant genoeg zijn. En je moet voor de printer een eigen versie van het document maken. Je laat een bezoeker natuurlijk niet door vijftien pagina's bladeren enkel om het artikel af te kunnen drukken.

Ik pagineer artikelen op het web zoals in een boek. Wat bij elkaar past, komt in hetzelfde artikel. Als het artikel lang wordt, hak ik het op in functionele blokken die elk een eigen pagina krijgen. Ik ga niet pagineren om het pagineren. Ik ga niet pagineren om het scrollen tegen te gaan. Ik pagineer om de aandacht van de bezoeker vast te houden.



Scrollen: Conclusie


Dus ik heb niets tegen het scrollen zelf. Zaken waarvan ik vind dat ze bij elkaar horen, presenteer ik in dezelfde pagina. Als de bezoeker het artikel interessant vindt, zal hij scrollen. En anders hoort hij niet bij mijn doelgroep. (En niet bij die van nieuwssites, commentaarsites, supportsites, mailsites, documentatiesites en dergelijke.)

Maar misschien zie ik het fout. Hier wat verwijzingen naar artikelen van andere mensen:

Avoid horizontal scrolling - Je zou binnen 760 pixels moeten blijven om horizontaal gescroll te voorkomen. Onzin. Ik vind horizontaal scrollen ergerlijk, maar met een grens van 760 pixels kom je er niet. Je kunt geen grens stellen. De vensters hebben altijd andere breedtes. Neem nu een pocketpc. Hoeveel pocketpc's ken jij met een schermbreedte van 800 pixels?

Top Ten Mistakes in Web Design - Mei 1996: Slechts 10% van de bezoekers zou verder kijken dan de top van de pagina. Vooral belangrijk voor pagina's met een navigatiesysteem. December 1997: bezoekers zouden gescroll accepteren. Vreemd: dit artikel is ook een lange scroll. En dit artikel ging in 1997 nog uit van standaard beeldschermen.

What is required on a web page? - Gescroll zou beperkt moeten worden tot drie schermhoogtes van 800*600 pixels. Nogmaals: je kunt geen grens stellen.

Site Promotion Things You Should Avoid - Iemand die het een beetje met me eens is over beeldschermgrenzen, en die een goede tip heeft over pagina-indeling.

Scrollen in diaprojecties - Ok. Er is een plaats waar ook ik scrollen verafschuw. Dat is in diashows. Helemaal eens met de maker van deze instructie: als je een diapresentatie houdt, pagineer dan per dia en scroll niet. Maar een website hoeft geen diapresentatie te zijn.

Renegade Studios SiteInfo - Zij haten scrollen. De pagina die getoond wordt, wordt door hen gehaat, ondanks dat zij hem zelf hebben gemaakt. Ze zeggen dan ook, dat ze de pagina in zulke kleinde delen zullen splitsen, dat alleen de allerkleinste schermen zullen moeten scrollen. Hoe klein is allerkleinst? iMode?

The Great Thompson Hunt - Complaints - Reacties op reacties. Uitleg over wat de bezoeker wel en niet kan doen tegen scrollen.

Amanda Brown Design Links - In haar commentaar op de verwijzing naar de 7 ate 9 website, stelt Amanda dat ze scrollen haat. Maar haar verwijzingenpagina is te groot voor mijn fullscreen 17-inch.

Mike and Stacy's Links Page - Hebben wat verzonnen tegen overmatig scrollen (eureka!): pagina-ankers. Moet je nog altijd scrollen. Waarom dan niet meteen pagineren?

Kadi's web site reviews - Voorbeeld van foutief pagineren. Deze schrijver haat scrollen. Zijn browservenster staat op 1024x768. Ik vraag me af wat hij vindt van al die lege ruimte. Plek zat. Waarom pagineren? Het artikel hoort bij een frameset, maar zelfs dan is er meer dan genoeg ruimte. Ik raad een meer functionele paginering aan.

Need problem solving?

Talk to me. Let's meet for coffee or over lunch. Mail me at “omegajunior at protonmail dot com”.