Basisles Goochelen #2: Ontwikkel een Magisch Personage - Mystery Entertainer Emanuel Chester

Deze info leeft op een webpagina beschikbaar op dit webadres: 'https://www.omegajunior.net/magie/nl/'.

Deel van je succes is de manier hoe je je gedraagt. De attributen, de truuks, de kleding: alles moet bij elkaar passen. Leer hoe je dat kunt ontwikkelen.

Emanuel Chester
27 Jan. 2014

De goochelaar is een acteur die de rol speelt van goochelaar. Hoe we ons gedragen hangt af van specifieke inzichten, zoals wie we zijn, wie onze klanten zijn, wat voor magie we leuk vinden, en waar we ons prettig mee voelen. Elk van deze onderwerpen wordt hieronder bekeken.


Wie ben ik?


Allereerst moeten goochelaars er achterkomen wie ze zijn. Naar welke films kijk je graag? Wat voor boeken lees je? Naar welke muziek luister je, en welke speel je of maak je? Wat voor sport doe je graag? Wat voor grappen vind jij humor? Met wat voor soort mensen hang jij uit? En ook: naar wat voor mensen kijk je op?

Andere goede vragen: wat voor goochelkunst vind je prettig om te kijken? En welke vind je leuk om uit te voeren? Dat kan anders zijn. En ook: ben je introvert, extravert, of een combinatie? Ben je een komiek of een pastoor?

Omze persoonlijke voorkeuren hoeven niet netjes bij elkaar te passen. Zo luister ik graag naar barokke kamermuziek van W.A.Mozart, maar ook naar hedendaagse clubmuziek zoals Tsunami van Maarten Vorwerk. Aangezien ik beide leuk vind, zou ik ze kunnen combineren in een enkel toneelpersonage, of ik zou meerdere personages kunnen opzetten.

De truuk is om je voorkeuren zo te combineren dat je een of meerdere personages vind, waar je je prettig bij voelt.


Wie wil je als klant?


Ten tweede moeten goochelaars rekening houden met hun klanten. Wie betaalt jouw rekening? Wat voor personages hebben zij het liefst op hun evenement? Hebben ze specifiek naar jou gevraagd? Snappen ze wat ze van jou krijgen?

Bijvoorbeeld: mijn grootste klanten zijn bedrijven en straatevenementen. Ik toon bij elk andere magische effecten, en gebruik daarvoor een ander personage. Voor op straat heb ik bizarre truuks, met een steampunkpersonage. Voor bedrijfsevenementen heb ik meer klassieke truuks, met het personage van een klassieke goochelaar.

Een van de klantgroepen die ik momenteel benader is de jongvolwassene die (soms intieme) privéfeestjes voor volwassenen organiseert. Het personage dat ik hierbij koos is een dominant. Uiteraard wekt dat niet voor iedereen.


Personages uitrusten met attributen en truuks


Om onze act geloofwaardig te maken, verdelen we onze attributen en truuks over de gekozen personages. Zo pas ik bizarre magie toe in mijn steampunkpersonage, en mentalisme als klassiek goochelaar, maar niet andersom.

Ook gebruik ik voor mijn steampunkpersonage attributen gemaakt van koper, leer, hout, en glas. Voor mijn dominantpersonage zet ik ander leer in: glad en zwart, in plaats van steampunkbruin en ruw. Het lederen zweepje dat dienstdoet als goochelstaf bij mijn dominantpersonage hoort niet thuis op een bedrijfsevenement, dus gebruik ik voor mijn klassieke goochelaarspersonage een traditionele houten goochelstaf.

Voor truuks is het uitsorteren minder moeilijk dan kan lijken: het verschil zit hem doorgaans in een passend verhaal. Een routine met een ambitieuze aas werkt in alle 3 mijn personages, als ik mijn praatje laat aansluiten. Ik voer geen mentalisme uit in mijn steampunkpersonage, maar wel zowel in mijn klassieke als mijn dominantpersonage.

Voor mijn klassieke personage gebruik ik veel meer speelkaarten, waar mijn dominantpersonage meer touw inzet, en mijn steampunkpersonage meer muntgeld. Als ik kaarten gebruik in mijn steampunkpersonage, dan zijn het Tarotkaarten. En wanneer ik mentalisme opvoer als dominant, dan gebruik ik ESP-kaarten.


Kleding


Elk personage heeft een eigen kledinglijn en stijl nodig, net zoals een acteur zich voor elke rol anders kleedt. Soms overlappen zaken: ik ga ook de straat op als klassiek goochelaar, en ik verschijn als steampunker ook op privéfeestjes, maar ik voorkom dat mijn dominantpersonage op bedrijfsevenementen terechtkomt (tenzij ze daar specifiek naar vragen).

Zoek uit wat voor soort kleding je graag draagt. Draag je maar 1 type kleding, het hele jaar door? Dan is de keuze snel gemaakt. Kun je je kleding in meerdere types verdelen? Doe dat dan, en leer ervan.

Zijn je kleren een bonte verzameling die goed is voor elke gelegenheid? Dan doe je het andersom: start bij een personage en zoek er de meest passende kleding bij.

Soms is het nodig dat we meer kleding aanschaffen om het plaatje compleet te maken. Voor mij hoorde een vliegeniersbril niet tot mijn standaard uitrusting, dus die heb ik speciaal voor mijn steampunkpersonage aangeschaft. Ook had ik geen zwarte skye-broek met openingen op de juite plekken. Wel kon ik me makkelijk aankleden als klassiek goochelaar, omdat ik me normaliter klassiek kleed.


Wat is normaal?


Speelkwartier! Probeer enkele thema's uit, enkele kostuums, en ontdek hoe je je daarbij voelt. Als je personage past, dan voel je je op je gemak, en kun je jezelf zijn zonder toneelspel. Je kunt een specifiek beeld van jezelf tonen zonder jezelf te hoeven tegenhouden of corrigeren.

Als je personage niet past, dan voel je je gedwongen: het valt je moeilijk om passende grappen en praatjes te bedenken, je kleren zitten ongemakkelijk, en je laat je liever niet zien.

We zitten niet in deze tak van werk om te lijden: wij willen ook lol maken! Dus als een personage slecht aanvoelt, stop er dan mee, en concentreer je op die, die wel goed aanvoelen, of probeer een compleet andere.


Sociologie


Als jeugdeling heb je waarschijnlijk niet zoveel kanssn om je te verkleden, tenzij je lid bent van de toneelclub of meedoer aan carnaval. Mijn advies luidt om die plekken op te zoeken waar kostuums worden gedragen: op toneel, middeleeuwse shows, carnaval, gekostumeerde en erotische beursen, enz. Ga naar muziekfestivals: specifiek die waarvan je de muziek minder leuk vindt. Doe mee aan het Oeralfestival in Limburg, en ga kijken naar Cirque du Soleil.

Bekijk hoe mensen zichzelf tonen, hoe ze zich kleden en gedragen. Ontdek of je je prettig voelt als je ze nadoet. Wat drinken ze, hoe praten ze (als ze al praten), hoe dansen / lopen / rennen ze? Ontdek zoveel mogelijk verschillende stijlen, voordat je je vastpint op een personage dat afwijkt van je instinct.


Marketing


Als we eenmaal weten hoe we onszelf willen afbeelden, en enkele personages hebben uitgetest, wordt het tijd dit aan de wereld te verkondigen. Wellicht heb je een website of visitekaartjes. Het is belangrijk dat je potentiële klanten laat weten wat je doet. Daarvoor zou je ruimte kunnen maken voor elk personage op elk medium waar je jezelf presenteert. Je kunt het ook verdelen: het ene personage op het ene medium, en het andere personage op een ander medium.

Betreffende websites: ik zou per personage aparte ingangen maken, die vanuit dezelfde hoofdingang te bereiken zijn. Zo kunnen we specifiek reclame maken voor elk personage apart, en onze klanten naar de juiste ingang sturen. Elke ingang toont foto's die passen bij dat ene personage, en beschrijven de soort magie die een klant kan verwachten. Daarvandaan kunnen onze klanten ontdekken of we ook andere personages aanbieden.

Aangaande visitekaartjes: ik zou per personage een apart kaartje maken, die verwijst naar de specifieke ingang op de website. Laat de kleurstelling en tekststijl passen bij die van de website-ingang.


Opdrachten


#1 Kijkende naar je huidige voorkeuren, hoe zou je het karakter schetsen van het soort goochelaar dat jij kunt opvoeren? Wat voor goocheltruuks, routines, en attributen zou je gebruiken? En welke niet? Waarom?

#2 Zoek websites op die je gratis een persoonlijkheidstest laten maken, zodat je er achterkomt wat voor type persoon je hebt. Dit helpt bij het ontdekken van passende personages. Vertel eens, wat is jouw enneagramtype?

#3 Kijk naar de stijlen van diverse goochelaars. Hoeveel kun je er herkennen? Welke vind je prettig? Welke niet? Waarom? (Hint: kijk niet naar de truuk, maar naar hoe die wordt opgevoerd.)

#4 Verdeel je huidige magie onder naar personage: welke truuks passen bij elkaar in welke rol? Welke truuks passen bij meerdere rollen? En welke passen er bij geen?

#5 Je eerste personage: kleed je aan, speel de rol, spreek de taal, goochel. Hoe voelt dat?

#6 Een raar personage: kies een manier van gedragen en kleding waar je afkeer van voelt. Kies bijoassende attributen en truuks. Probeer het uit. Als je je niet ongemakkelijk voelt, duw je personage dan tot het uiterste, tot je je irriteert. Probeer eens te verklaren waarom je je zo voelt.

#7 Marketing: als je een website hebt waarop je je goochelkunsten aanprijst, zet dan een specifieke sectie op voor het personage die je bij opdracht 5 hebt gevonden. Wat voor foto's en teksten zou je gebruiken?

Zou het niet mooi zijn als uw evenement een blijvende indruk achterlaat?


Stuur dit formulier op
, of e-mail naar emanuel.chester [op] omegajunior.net.